Кога трябва да смените вашите  спирачни накладки?
Кога трябва да смените вашите спирачни накладки?

Кога трябва да се сменят спирачните накладки?

В повечето съвременните автомобили, днес имат спирачни накладки на предна ос и в редки случай барабанни спирачки на задна ос. Как работи спирачната система на автомобила: когато натиснем педала на спирачката, течността в системата създава хидравлично налягане в спирачните тръби и маркучи. Буталото на спирачния апарат създава натиск на спирачните накладки, които притискат спирачния диск от двете му страни и принуждават колата Ви да спре. Триенето, което се получава причинява износването на спирачните накладки.

Необходимо е  да мините хиляди километри за да се износят спирачните накладки. В зависимост от стила средата на шофиране трябва да се сменят между 40 000 и 80 000 км.

Как да разберем дали спирачните накладки са износени и трябва да се сменят?

  • Спирачните накладки са изработени от стоманена плочка, към която е залепен фрикционният материал. Има няколко различни материали за подложка:
  • Органични или неметални спирачни накладки- изградени са от синтетични материали – целулоза, арамид, синтеровано стъкло и други съединения. Този вид накладки са тихи и мекият материал, от който са направени не търка толкова спирачните дискове. Сравнение с другите видове накладки, тези имат сравнително най-кратък пробег;
  • Полуметални спирачни накладки – това са метални накладки от мед, желязо, стомана, неметални съединения – графит и др. Имат сравнително дълъг пробег, но са по-шумни и износват повече спирачните дискове на автомобила;
  • Керамични спирачни накладки – състава им е от глина и порцелан, с медни влакна. Сравнително по-тихи са. Имат най-дълъг пробег и най-малко износват дисковете.

Няма значение от кой вид са вашите спирачни накладки, в даден момент все ще се износят и ще подлежат на смяна. Най-сигурният начин да разберете дали вашите накладки са за смяна е визуалната проверка. При свалена гума се измерва дебелината на вътрешната и външната накладка от всеки край.  В повечето случай накладките са с износващ материал между 8 мм и 12 мм, без опорната плочка. Когато оставащият материал спадне до 3мм, то спирачните накладки са за смяна.

Симптоми, че спирачните накладки са за смяна:

  • Индикатор на таблото на автомобила: по-новите автомобили имат сензори, които са вградени в спирачната накладка. При изхабяване на накладката около 3 мм сензора се оголва и започва да се трие в спирачния диск, което задейства електронния сензор, който подава сигнал на таблото на автомобила;
  • Свирене по време на шофиране и спиране – когато спирачната накладка е износена, тя почва да се търка в спирачния диск и издава шум на търкане метал върху метал. Натискането на педала на спирачния педал се усеща грубо;
  • По-дълъг спирачен път – при износването на спирачните накладки те стават по-неефективни и спирачния път се удължава;
  • Наранявания по повърхността на спирачния диск – тъй като спирачния диск се вижда лесно от гумата на автомобила, при наличие на дълбоки драскотини или други неравности по него е  ясен знак, че накладките са за смяна;
  • Вибриране на педала на спирачката – когато искате да спрете, при  натисне на  педала на спирачката, ако усетите вибриране или педала се връща обратно към вас, това отново е ясен знак за смяна на спирачните накладки;
  • Придърпване на една страна – при спиране, ако вашият автомобил придърпва на една страна, това е знак, че накладките са износени от едната страна.

Колко дълго може да шофирате с износени накладки?

 При останали 4 мм от фрикциония материал, може да продължите да шофирате, но спирачките не са безопасни за вашето шофиране и може в даден момент да откажат.

Когато върху вашите накладки остане около 2 мм материал, всеки добър механик ще Ви препоръча незабавно да смените вашите спирачни  накладки.

Изтънелите спирачни накладки не само са опасни при шофиране, но могат да доведат до по-големи повреди, тъй като ще се износят спирачните дискове. За вашата безопасност е спирачните накладки да се сменят своевременно, за да имате сигурно и безаварийно спиране.

Ако сте решили, че вашите спирачни накладки са за смяна, ние от Automotozone.bg имаме налична голяма гама от спирачни накладки и всичко свързано със спирачната система на вашият автомобил. Ако не сте уверени във вашият избор с удоволствие ще Ви консултираме на телефон 0890 404 343.

След като сте сменили вашите спирачни накладки с нови, няма да Ви се налага да се справяте с дърпане, скърцане, трептене и всички други неудобства свързани с износените накладки. Ще шофирате вашият автомобил безопасно.

 

 

 

виж още
Публикувана: 09.11.2022
Кога да сменим амортисьора на автомобила си?
Кога да сменим амортисьора на автомобила си?

Кога да сменим амортисьора на автомобила си?

Амортисьорите са част от автомобила, която подържа както Вас, така и вашият автомобил в безопасност. Лошите амортисьори могат да разбият други части по автомобила и влошават безопасността на шофиране. Ние от Automotozone.bg ще Ви помогнем да разпознавате добре признаците за смяна на амортисьора, за да осигурите безопасно и комфортно пътуване с вашата кола.

Амортисьора представлява хидравлична тръба, пълна с течност, която помага за омекотява при неравности по пътя. Автомобилите имат предни и задни амортисьори с поддържащи пружини.

Признаци, които ще Ви помогнат да разберете, кога вашите амортисьори са за смяна:

  •           Прекалено подскачане – когато преминете през неравност на пътя и вашият автомобил продължи да подскача дори и след, като сте я преминали:
  •           Люлеене – когато излизате от завой и вашият автомобил продължава да се люлее:
  •           Наличието на течове – ако по самият амортисьор има следи от течност, то той е неизправен и трябва да се смени за безопасно шофиране:
  •           Чукане – при преминаване на неравност или дупка се чува чукане това е сигнал за неизправност на амортисьора:
  •           Накланяне на предницата или клякане на целият автомобил – ако предницата на колата се забива на долу при спиране това е ясен сигнал за некачествени амортисьори. Друг вариант е при ускорение автомобила клекне надолу:
  •           Изтъркване на гумите – ако вашите амортисьори са за смяна и колата подскача повече от нормално това ще доведе до износване на гумите на места.

Амортизираните амортисьори намалят комфорта при пътуване с вашият автомобил, както и неговата безопасност. Освен това може да доведе и до повече проблеми по окачването на вашето превозно средство и да оскъпи ремонта му. Контрола върху колата Ви в завоите се влошава, а това може да намали вашата безопасност. Спирането става по-трудно, увеличава се спирачния път, което е от изключителна важност за безопасно шофиране.

Може да повишите вашата безопасност и да избегнете по-скъпи ремонти, чрез проста визуална проверка и тест за отскачане на вашите амортисьори.

-         Проверете вашите амортисьори за течове или вдлъбнатини

  •           Направете тест за отскок, като натиснете силно вашият автомобил от четирите му страни. Ако след натискане, колата продължи да подскача, то вашите амортисьори са за смяна.
  •           Проверете вашите гуми за следи от износване.

Осигурете по-добра безопасност за Вас и не увреждайте повече автомобила си, вече знаете основните признаци за смяна на амортисьори, не го отлагайте.

Когато престъпите към смяна на вашите амортисьори, професионалистите препоръчват да се сменят по двойки – от пред и от зад. Най-добрият вариант е да се сменят и четирите едновременно, като заедно със тяхната смяна е добре да се подменят  тампон на мекферсон и прахоуловителя на самият амортисьор.

Ние от Automotozone.bg сме на разположение да Ви консултираме за правилно намиране на амортисьори за вашето превозно средство. Свържете се с нас 0890 404 343.

виж още
Публикувана: 09.11.2022
Смяна на двигателно масло
Смяна на двигателно масло

Кога трябва да сменяме маслото на автомобила си?

Периодичната смяна на маслото спомага за поддържането на добрата работа на вашият двигател. Двигателното масло смазва всички части в двигателя, които се движат, премахва частиците, които замърсяват и ги филтрира с помощта на масления филтър. На период посочен от производителя, масления филтър и двигателното масло трябва да се сменят, защото филтъра вече не може да отстранява замърсявания, а маслото намалява способността си да смазва двигателя. Периодичната смяна на двигателното масло и маслен филтър са от съществено значение за дългия живот на вашият двигател. 

Колко често трябва да сменяте маслото на вашият автомобил?

Всеки производител има препоръка за интервала на смяна на двигателното масло. По-новите автомобили имат сензори за качеството на маслото, за да сигнализират, кога се налага да се смени. Стила на шофиране и натоварването на двигателя, също повлияват за периода на смяна на маслото. Фактори, които влияят на качеството и живота на маслото са:

  • Шофиране в градски условия - по-честото спиране и тръгване водят до по-голямо натоварване на двигателя. Ако вашето шофиране е предимно такова се изисква по-честа смяна на двигателно масло.
  •  Енергично шофиране – ако сте склонни да натискате вашият автомобил до краен предел, това води до по-голямо напрежение в двигателя и е необходимо да сменяте маслото си на по-кратък интервал.
  •  Теглене – ако използвате често вашият автомобил за теглене, това натоварва двигателя до краен предел и е необходимо по-честата смяна на маслото.
  •  Много механици препоръчват смяната на маслото да се извършва между 5000 и 10 000 км. Въпреки това е препоръчително да сменяте маслото поне веднъж годишно, дори ако не сте достигнали този пробег.

 Колко често да проверявате маслото на вашият автомобил?

Ако вашият е автомобил е по-нов, изгарянето или изтичането на маслото трябва да са минимални. Въпреки това е препоръчително да проверявате вашето масло поне веднъж месечно. Превозните средства, които са на повече километри могат да горят масло или да имат леки течове. Затова е добра практика да проверявате маслото си, когато зареждате гориво. Ако правите регулярни проверки на нивото на маслото ще знаете най-добре, кога вашият автомобил има промяна в качеството и нивото му, за да го смените спрямо вашият стил на шофиране. 

Какво трябва да проверявате, когато проверявате вашето масло? 

Има два основни параметъра, които трябва да проверявате на вашето масло:

  •  Нивото на маслото – дали то е в рамките на допустимите нива. Когато издърпате измервателната щека, избършете нейният връх, поставяте я обратно  и отново издърпайте за проверка. Така ще направите най-точно измерване. Ако нивото на маслото е между маркировката на измервателната щека, тогава всичко наред с нивото на маслото на вашият автомобил.
  • Цветът и консистенцията на маслото – ако маслото е много тъмно и помътняло това е сигурен знак, че трябва да бъде сменено. Тъмното и непрозрачно е замърсено. 

Какво двигателно масло да избера, за моят автомобил?

На повечето автомобили спецификациите на маслото е написано на върху капачката за наливане масло, която се намира върху двигателя. Трябва да пише, примерно 5W-30. Ако няма обозначение, на капачката проверете в книжката с информация за автомобила.

Числото W – показва плътността на маслото при много ниски температури.

Последните цифри показват плътността на маслото при високи температури, на работа на двигателя.

Ниските числа се отнасят за по-рядко масло. 

Синтетичното масло по-добър избор ли е?

Все повече автомобили изискват синтетично масло. Ако желаете може да замените обикновеното двигателно масло със синтетично, дори производителя да не го дава по  този начин. Използването на синтетично двигателно масло води до по-добро смазване при високи температури и по-малко се окислява с времето.

Ако вашият автомобил изисква употребата на обикновено двигателно масло и Вие спазвате препоръките за смяна, двигателя Ви ще работи без проблеми. 

Вземете вашите маслени филтри и  двигателно масло от Automotozone.bg за по-дълъг живот на вашият двигател.

 

виж още
Публикувана: 28.09.2022
Избрани продукти