Кога да сменим амортисьора на автомобила си?

Кога да сменим амортисьора на автомобила си?

Дата на публикуване: 09.11.2022

Кога да сменим амортисьора на автомобила си?

Амортисьорите са част от автомобила, която подържа както Вас, така и вашият автомобил в безопасност. Лошите амортисьори могат да разбият други части по автомобила и влошават безопасността на шофиране. Ние от Automotozone.bg ще Ви помогнем да разпознавате добре признаците за смяна на амортисьора, за да осигурите безопасно и комфортно пътуване с вашата кола.

Амортисьора представлява хидравлична тръба, пълна с течност, която помага за омекотява при неравности по пътя. Автомобилите имат предни и задни амортисьори с поддържащи пружини.

Признаци, които ще Ви помогнат да разберете, кога вашите амортисьори са за смяна:

  •           Прекалено подскачане – когато преминете през неравност на пътя и вашият автомобил продължи да подскача дори и след, като сте я преминали:
  •           Люлеене – когато излизате от завой и вашият автомобил продължава да се люлее:
  •           Наличието на течове – ако по самият амортисьор има следи от течност, то той е неизправен и трябва да се смени за безопасно шофиране:
  •           Чукане – при преминаване на неравност или дупка се чува чукане това е сигнал за неизправност на амортисьора:
  •           Накланяне на предницата или клякане на целият автомобил – ако предницата на колата се забива на долу при спиране това е ясен сигнал за некачествени амортисьори. Друг вариант е при ускорение автомобила клекне надолу:
  •           Изтъркване на гумите – ако вашите амортисьори са за смяна и колата подскача повече от нормално това ще доведе до износване на гумите на места.

Амортизираните амортисьори намалят комфорта при пътуване с вашият автомобил, както и неговата безопасност. Освен това може да доведе и до повече проблеми по окачването на вашето превозно средство и да оскъпи ремонта му. Контрола върху колата Ви в завоите се влошава, а това може да намали вашата безопасност. Спирането става по-трудно, увеличава се спирачния път, което е от изключителна важност за безопасно шофиране.

Може да повишите вашата безопасност и да избегнете по-скъпи ремонти, чрез проста визуална проверка и тест за отскачане на вашите амортисьори.

-         Проверете вашите амортисьори за течове или вдлъбнатини

  •           Направете тест за отскок, като натиснете силно вашият автомобил от четирите му страни. Ако след натискане, колата продължи да подскача, то вашите амортисьори са за смяна.
  •           Проверете вашите гуми за следи от износване.

Осигурете по-добра безопасност за Вас и не увреждайте повече автомобила си, вече знаете основните признаци за смяна на амортисьори, не го отлагайте.

Когато престъпите към смяна на вашите амортисьори, професионалистите препоръчват да се сменят по двойки – от пред и от зад. Най-добрият вариант е да се сменят и четирите едновременно, като заедно със тяхната смяна е добре да се подменят  тампон на мекферсон и прахоуловителя на самият амортисьор.

Ние от Automotozone.bg сме на разположение да Ви консултираме за правилно намиране на амортисьори за вашето превозно средство. Свържете се с нас 0890 404 343.

Избрани продукти