Кога трябва да смените вашите  спирачни накладки?

Кога трябва да смените вашите спирачни накладки?

Дата на публикуване: 09.11.2022

Кога трябва да се сменят спирачните накладки?

В повечето съвременните автомобили, днес имат спирачни накладки на предна ос и в редки случай барабанни спирачки на задна ос. Как работи спирачната система на автомобила: когато натиснем педала на спирачката, течността в системата създава хидравлично налягане в спирачните тръби и маркучи. Буталото на спирачния апарат създава натиск на спирачните накладки, които притискат спирачния диск от двете му страни и принуждават колата Ви да спре. Триенето, което се получава причинява износването на спирачните накладки.

Необходимо е  да мините хиляди километри за да се износят спирачните накладки. В зависимост от стила средата на шофиране трябва да се сменят между 40 000 и 80 000 км.

Как да разберем дали спирачните накладки са износени и трябва да се сменят?

  • Спирачните накладки са изработени от стоманена плочка, към която е залепен фрикционният материал. Има няколко различни материали за подложка:
  • Органични или неметални спирачни накладки- изградени са от синтетични материали – целулоза, арамид, синтеровано стъкло и други съединения. Този вид накладки са тихи и мекият материал, от който са направени не търка толкова спирачните дискове. Сравнение с другите видове накладки, тези имат сравнително най-кратък пробег;
  • Полуметални спирачни накладки – това са метални накладки от мед, желязо, стомана, неметални съединения – графит и др. Имат сравнително дълъг пробег, но са по-шумни и износват повече спирачните дискове на автомобила;
  • Керамични спирачни накладки – състава им е от глина и порцелан, с медни влакна. Сравнително по-тихи са. Имат най-дълъг пробег и най-малко износват дисковете.

Няма значение от кой вид са вашите спирачни накладки, в даден момент все ще се износят и ще подлежат на смяна. Най-сигурният начин да разберете дали вашите накладки са за смяна е визуалната проверка. При свалена гума се измерва дебелината на вътрешната и външната накладка от всеки край.  В повечето случай накладките са с износващ материал между 8 мм и 12 мм, без опорната плочка. Когато оставащият материал спадне до 3мм, то спирачните накладки са за смяна.

Симптоми, че спирачните накладки са за смяна:

  • Индикатор на таблото на автомобила: по-новите автомобили имат сензори, които са вградени в спирачната накладка. При изхабяване на накладката около 3 мм сензора се оголва и започва да се трие в спирачния диск, което задейства електронния сензор, който подава сигнал на таблото на автомобила;
  • Свирене по време на шофиране и спиране – когато спирачната накладка е износена, тя почва да се търка в спирачния диск и издава шум на търкане метал върху метал. Натискането на педала на спирачния педал се усеща грубо;
  • По-дълъг спирачен път – при износването на спирачните накладки те стават по-неефективни и спирачния път се удължава;
  • Наранявания по повърхността на спирачния диск – тъй като спирачния диск се вижда лесно от гумата на автомобила, при наличие на дълбоки драскотини или други неравности по него е  ясен знак, че накладките са за смяна;
  • Вибриране на педала на спирачката – когато искате да спрете, при  натисне на  педала на спирачката, ако усетите вибриране или педала се връща обратно към вас, това отново е ясен знак за смяна на спирачните накладки;
  • Придърпване на една страна – при спиране, ако вашият автомобил придърпва на една страна, това е знак, че накладките са износени от едната страна.

Колко дълго може да шофирате с износени накладки?

 При останали 4 мм от фрикциония материал, може да продължите да шофирате, но спирачките не са безопасни за вашето шофиране и може в даден момент да откажат.

Когато върху вашите накладки остане около 2 мм материал, всеки добър механик ще Ви препоръча незабавно да смените вашите спирачни  накладки.

Изтънелите спирачни накладки не само са опасни при шофиране, но могат да доведат до по-големи повреди, тъй като ще се износят спирачните дискове. За вашата безопасност е спирачните накладки да се сменят своевременно, за да имате сигурно и безаварийно спиране.

Ако сте решили, че вашите спирачни накладки са за смяна, ние от Automotozone.bg имаме налична голяма гама от спирачни накладки и всичко свързано със спирачната система на вашият автомобил. Ако не сте уверени във вашият избор с удоволствие ще Ви консултираме на телефон 0890 404 343.

След като сте сменили вашите спирачни накладки с нови, няма да Ви се налага да се справяте с дърпане, скърцане, трептене и всички други неудобства свързани с износените накладки. Ще шофирате вашият автомобил безопасно.

 

 

 

Избрани продукти