Кога трябва да се смени спирачния диск на автомобила?

Кога трябва да се смени спирачния диск на автомобила?

Дата на публикуване: 17.11.2022

Колко често трябва да се сменят спирачните дискове?

Основния компонент на спирачната система във всеки автомобил е спирачния диск, който представлява стоманен диск, който е притиснат от спирачните накладки. Спирачния диск се сменя относително рядко. Ще Ви запознаем с основните признаци, за да може да диагностицирате  сами, кога се налага да смяната им.

Първо да отговорим на въпроса, какво е спирачен диск?

Изградени са от стомана. Спирачния диск е завинтен към главината на колелото, като спирачния апарат се намира върху тях, заедно с чифт спирачни накладки, които са от двете му страни. При натискане на педала на спирачката, главния спирачен цилиндър компресира спирачната течност в спирачния апарат, като образувалото се налягане притиска спирачните накладки в спирачния диск. Триенето, което се получава, кара колата да спре. 

Колко дълго издържат спирачните дискове?

Спирачната система на автомобила е проектирана, така че спирачните накладки да поемат по-голямата част от триенето, при спирането на автомобила. Макар и с по-дълъг живот на експлоатация спирачни диск, също трябва да се смени. Неговата смяна зависи от стила на шофиране. Ако шофирате, често извънградско, по магистрали и имате по-спокоен стил на шофиране, то смяна може да се наложи над 100 000 км. Но ако Вие карате предимно градско, където често спирате и тръгвате или имате агресивно шофиране, то смяната може да се наложи и 40 000-50 000 км.

По-новите автомобили се произвеждат фабрично с по-тънки спирачни дискове, за да се намали общото тегло на автомобила, което е свързано с по-ниския разход на гориво. Това води до по-бързото износване и изкривяване на спирачните дискове.

Кога трябва да сменим спирачните дискове?

Ще Ви запознаем с основните признаци, че вашите спирачни дискове са за смяна:

  •           Скърцащи звуци при спиране на автомобила –  ако при спиране на вашият автомобил се чуват скърцащи, това е ясен знак, че има проблем в спирачния диск и може да направите визуална проверка;
  •           Пулсиране при спиране на автомобила- ако при спиране усещате пулсации в спирачките, това може да е знак, че имате изкривен спирачен диск;
  •           По-дълъг спирачен път – износването на спирачните дискове може да увеличи спирачния път на вашият автомобил и да застраши безопасността, както на Вас, така и на останалите участници в движението.
  •           Канали и драскотини по самият спирачен диск – при визуална проверка на вашият спирачен диск, забележите надрасквания, вдлъбнатини, каналчета или пукнатини по самият него, това е ясен признак, че той е за смяна. В този случай се препоръчва смяна на спирачния диск и спирачните накладки.

Професионалистите препоръчват при смяна на спирачния диск, да се сменят и спирачните накладки. Ако смените само спирачния диск, а оставите старите накладки, това ще доведе до по-бързото изхабяване на новите дискове. Препоръчително едновременната смяна на спирачните дискове и накладки  от двете страни на автомобила.

Ние от Automotozone.bg разполагаме с голяма гама спирачни дискове, за всички видове автомобили. Може лесно да разгледате в зависимост от вашата марка, модел и модификация на автомобила си. Ако имате колебание, ние сме на разположение да направим вашият избор бърз и сигурен. Свържете с нас на 0890 404 343 или ни пишете на support@automotozone.bg

 

 

  

 

 

Избрани продукти